Şarkılardan önce gelen yaratıcılık

Popüler müzik birçok ilginç hikayeye sahip. Bu yazımızda söz konusu hikayelerin kökenini, yani efsanevi rock gruplarının isimlerinin hikayesini anlatalım istedik…

AC/DC

acdc
Hiperaktif Angus ve Malcolm kardeşler bir gün ablalarının dikiş makinesinin arkasında ‘AC-DC’ (Elektronikteki ‘alternatif akım-direk akım’ın kısaltılmış hali) ibaresini görürler. Ve olaylar sertleşir.

The Beatles

beatles
Pek sevdikleri Buddy Holly’nin grubu The Crickets’tan (Cırcırböcekleri) ilham alarak buldukları The Beetles’ı (Böcekler), ‘beat’ (ritim) kelimesi ile hercümerç ederler. Ardından da İsa’dan bile daha popüler olurlar.

Black Sabbath

0 R
Kara büyü romanlarına meraklı haylazlar Geezer Butler ve Ozzy bir gün sinemada Mario Bava’nın yönettiği cadı avı ile ilgili Black Sabbath’ı izlerler. Eve dönerken grubun adının Kara Sabahat olacağı konusunda hemfikirdirler.

Creedence Clearwater Revival

Creedence
Grubun lideri John Fogerty’nin yakın arkadaşlarından birisinin adı Norvel Creedence, en sevdiği bira markasının adı ise Clearwater’dır. İflas edip kapandıktan birkaç yıl sonra Clearwater markası yeniden piyasaya sürüldüğünde (revival: yeniden canlanma anlamına gelir) Fogerty’nin grubunun ismi de artık hazırdır.

Deep Purple

deep-purple
Grubun kurucusu Ritchie Blackmore’un anneannesinin en sevdiği şarkı When The Deep Purple Falls’dur. Blackmore bir müzik grubu kurduğunu anneannesine söylediğinde yaşlı kadın uzun süre ısrarla bu şarkıyı ne zaman çalacaklarını sorar.

The Doors

Doors
Jim Morrison bir kitap okur ve hayatı değişir. Sözkonusu kitap uyuşturucu kullanımının insan zihninin gelişimindeki etkilerini anlatan Aldous Huxley imzalı The Doors of Perception’dır. (Algının Kapıları)

Fleetwood Mac

gettyimages_107110185
Ritim her şeydir. En azından Fleetwood Mac için öyle. Zira Davulcunun ismi Mick Fleetwood, basçının ismi ise John Mc Vie’dir.

Iron Maiden

iron maiden
Grubun basçısı Steve Harris, The Man in the Iron Mask filminde ortaçağa ait bir işkence aleti olanDemir Bakire’yi görünce düşen jetondan metalik bir ses çıkar.

Jethro Tull

Jethro+Tull
Grup bir türlü kendine uygun bir isim bulamaz. Ta ki fareli köyün kavalcısı Ian Anderson tarımda bilimsel yaklaşımın öncülerinden birisi sayılan17 yüzyılda yaşamış Bay Jethro Tull hakkında bir makale okuyana kadar.

Led Zeppelin

led zeppelin
Gitarist Jimmy Page, The Who’nun davulcusu Keith Moon ve bir diğer efsane gitarist Jeff Beck ile bir süpergrup kurma hazırlığındaydı. Geyik esnasında Keith Moon’un, ‘abicim kurşundan bir zeplin (Lead Zeppelin) gibi uçarız bu kadroyla’ dediği rivayet edilir. O grup asla kurulmaz ama daha iyisi Led Zeppelin adı altında kurulur.

Lynyrd Skynyrd

lynyrd-skynyrd
Grup üyelerinin önemli bir kısmının gittiği lisenin beden öğretmeni Leonard Skinner uzun saçlı öğrencilerden nefret eder. Uzun saçlı öğrenciler ise intikamını onun adını tamamı uzun saçlılardan oluşan bir gruba vererek alırlar.

Marillion

marillion
J.R.R. Tolkien, Sting (Frodo’nun kılıcı) ile birlikte Marillion’un da isim babasıdır. Grup önce Tolkien’in Silmarillion kitabının adını gruba koyar ancak telif hakları sebebiyle adını Marillion olarak değiştirir.

Metallica

metallica
İngiliz ve Amerikan metal grupları hakkında bir dergi çıkartmak isteyen Ron Quintana, davulcu Lars Ulrich’ten dergiye bir isim bulmasını ister. Quintana’nın önerisi Metallica iken, Lars Metal Mania adını önerir. Derginin adı Metal Mania, Ulrich’in gelecekteki grubunun adı ise Metallica olur. Kazan, kazan…

Motörhead

motorhead
Hawkwind grubundan kovulan asabi Lemmy, 1975’te kurduğu kendi grubunun adını amfetamin bağımlıları için argoda kullanılan bir terim olan Motor Kafa’dan alır. Lemmy aynı zamanda Jimi Hendrix’in İngiltere’deki torbacısıdır.

Pink Floyd

pink floyd
İngiltere’de kendileri ile aynı isimde bir başka grup kurulduğunda (Tea Set) Çılgın Elmas Syd Barrett, grubun yeni adını Amerikalı blues gitaristi Pink Anderson ve Floyd Council’in ön adlarını birleştirerek belirler.

Queen

queen
İlk ismi Smile olan grup, Freddie Mercury’nin ‘Queen’ önerisine, babanın cinsel kimliğini de göz önünde bulundurarak önceleri çekimser yaklaşsalar da itiraf edelim doğrusunu yapmışlar.

Radiohead

radiohead
Grubun ilk adı ‘On A Sunday’ idi. Parlaphone plak şirketiyle anlaşma imzaladıklarında şirket, grubun adını değiştirmelerini istedi. Grup da Talking Heads’in 1986 tarihli True Stories albümünün açılış şarkısını seçti. Ekte Thom Yorke’u Radio Head eşliğinde dans ederken izleyebilirsiniz.
(Şarkının linki isterseniz burada: http://www.youtube.com/watch?v=ucd2NgnuHLI )

The Rolling Stones

rolling stones
Gitarist Brian Jones, diğer gitarist Keith Richards’ın da en sevdiği blues şarkılarından birisi olan Muddy Waters’ın Rolling Stone şarkısını grup ismi olarak önerir. Teklif oybirliğiyle kabul edilir.
(Rolling Stone şarkısının linki ekte: http://www.youtube.com/watch?v=z5RwNit_HUw )

Steely Dan

steely dan
Beat Edebiyatına meraklı bu ikili, William Burroughs’un 1956 tarihli romanı Naked Lunch’ta bahsi geçen ve buhar enerjisiyle çalışan dildonun adını grup ismi olarak belirler.

The Velvet Underground

velvet underground
Rahmetli Lou Reed, New York’ta gezinirken bir kaldırımda tesadüfen bulduğu sadomazoşizmle ilgili bu kitabın adını kendi grubuna koydu. Menajerliğini Andy Warhol’un olduğu bir grup için bundan iyisi düşünülemez.

The Who

who
İlk isimleri ‘The Detours’ idi. Gitarist Pete Townshend’in işitme engelli babaannesinin duymadığı her şeye ‘The Who?’ (Kimmiş o?) diye sorması ise Pete’in zihnindeki ampulü yaktı.

ZZ Top

zztop
B.B. King ve Texaslı blues gitaristi ZZ Hill aşkı üçlüye bu ismi seçtirmiş. İkinci bir dipnot da grup elemanlarının en sevdiği cigara kağıdı markalarının Zig Zag ve Top olması. En dipnot ise grubun sakalsız tek elemanı olan davulcunun soyadının ironik bir biçimde Beard (Sakal) olması.

Yorumlar