40 yıllık Hatırlı dost : Kahve

Kahvenin en çok tüketilen içeceklerden biri olması üzerine klinik psikoloğu Ramani Durvasula adlı bir araştırmacı, içilen kahve türü ile karakter arasındaki bağı araştırdı.

Araştırmanın sonuçları hayli ilginç! Cappuccino severler, araştırmaya göre takıntılı. Sütlü (latte) kahve içenler ise sık sık gülümsemeye meyyal.
Eğer kafeinsiz kahve içiyorsanız, daha kontrolcü ve takıntılı olabilirsiniz.
Klinik psikoloğu Dr. Ramani Durvasula, bu araştırmayı 1000 kahvesever üzerinde yaptı. Bu araştırma ile kahve içmeyi alışkanlık haline getiren insanların karakter özellikleri ve psikolojileri üzerinde bazı tespitler yaptı.
Araştırma sonucunda ortaya çıkan özellikler içine kapanıklık, sabırlı olma, mükemmelliyetçilik, sıcakkanlılık, ihtiyatlılık, hassaslık, sosyal cesaret gibi gibi çeşitli tespitler ortaya çıktı.
Sade kahve sevenler, sadeliği tercih ediyor ve basit yaşamayı daha çok seviyor. Çok fazla değişikliği kaldıramayan bu tür karakterler, genelde sabırlı olmaları ile dikkat çekiyor. Sade kahve içenler, sessiz ve karamsar oluyor.
Sütlü kahve sevenlerin genel özellikleri ise genelde rahatına düşkün oluyor.
Kahvesini buzlu veya şekerli içenler ise genelde 'akım belirleyici' oluyor ve yeni şeyleri denemeyi seviyorlar. Ayrıca bu insanlar bazen umursamaz olabiliyor.
Kahvesine ekstra köpük isteyenler genellikle mükemmelliyetçi oluyor. Hassas olan bu kişilerden evham eksik olmuyor.
Kahvesini yoğun aromalı sevenler ise genelde tasasız insanlar. Bu insanlar genellikle plan yapar ancak planları pek de tutmaz. 'Bugünün işini yarına bırakma' sözü, bu tür insanlar için söylenmiş bir söz gibidir.


Espresso - Daha çok espresso içmeyi tercih ediyorsanız, sizin arkadaş canlısı ve uyumlu olduğunuz söylenebilir. Sizin için önemli olan kahvenin tadı; nadir bulunan, incanın canını çektiren bir özellik...

Double espresso - Siz pratik ve çok çalışan birisiniz. Tek bir shot kahvenin sizin için yeterli olmayacağını çok iyi biliyorsunuz.

Triple espresso - Heyecanlı ama obsesif birisiniz. İçtiğiniz kahveler yüzünden 90'laran beri uyanıksınız.

"Expresso" - Zeki ama sinir bozucu birisiniz. Bilerek veya bilmeyerek espressonun adını yanlış söylüyorsunuz. Her iki koşulda da insanlar size biraz gıcık oluyor.

Americano - Sakin ve bilnçli bir yapınız var. Hayattaki basit şeyleri seviyorsunuz. Parkta piknik yapmak, kuşları izlemek sizi mutlu etmeye yetiyor.

Cappuccino - Sıcakkanlı ama biraz da düşüncesiz bir yapınız var. Çevrenizdekiler günlük hayatta yapmanız gerekenleri her seferinde size hatırlatmak zorunda kalıyor.

Frappuccino - Mutlu ve enerjik bir doğanız var. Kahveyi sevdiğinizi söylüyorsunuz ama sizin aslında sevdiğiniz şey dondurma...

Karton bardakta kahve - Ciddi ve işine odaklanmış birisiniz. Bu hayatta sizi tek zorlayan şey, kahve bardağınızın çok sıcak olması.

Latte - Düşünceli ama kararsız bir karakteriniz var. Bilmediğiniz denizlerde yüzmek yerine güvenli limanları tercih ediyorsunuz.

Macchiato - Geleneksel ve ketum bir karakteriniz var.

Mocha - Eğlenceyi seven ve yaratıcı birisiniz. Kahvenin tadını pek sevmiyorusunuz ancak sizi ayağa kaldıracak tek şey de kahvenin kendisi.

Soğuk kahve - Kendinden emin ve dışa dönük birisiniz. Kimsenin size hayatınızı nasıl devam ettirmeniz gerektiğini söylemesine izin vermiyorsunuz.

Gelelim kahve içme adabına


1-) cocukluk dedigimiz donemi atlatmis bir bireyin kahveyi sekerli icmesi, onu kahve adabina gore onur oymen seviyesinde bir etiksizlige surukler.

2-) kahveye verilen paraya acinmaz. tabii ki paramiz kalmayabilir. bir universite ogrencisi olarak bunu ben de yasiyorum. ancak boyle bir durumda dahi olsa adam gibi bir kahveniz elinizde olursa yaninda kuru ekmek bile yeseniz sizi doyurur. oyle oyle idare edersiniz kredi, burs neyse artik o yatana kadar.

3-) "ucu bir arada iciyorum, cok guzel oluyor!" diyen arkadaslar lutfen ona ucu bir arada demeye devam etsin. kahvenin ucu besi bir arada olmaz. kahve kahvedir. farkli yerde uretilebilir, kalitesiz marka (tavsiye etmesek de) olabilir, granul halde bile olabilir. ancak kahve asla ucu bir arada olamaz. alacaksin adam gibi french pressini, cekirdegini. sonra canin cektigi zaman mis gibi demleyip iceceksin. futursuzca "kahve icmeden asla kendime gelemem." tripleri yapip elinde ucu bir arada gordugunuz zaman ustune dokebilirsiniz, ben kefilim.

4-) kahve candir. sizi herkes terk etse, o terk etmez. o halde siz de ona ayni saygiyi gostereceksiniz. misal kahve iciyorsunuz ve onu icerken yapamayacaginiz ama yapmaniz gereken bir eylem akliniza geldi. arkadasim o kahveyi bitirmeden bir yere gidilmeyecek beni anliyor musun? yok arkadasim aradi da, bilmem nerde bekliyormus acele ciktim bitiremedim, efendim canim istemedi ilk yudumdan sonra da bitiremedim, yok aa filme dalmisim unuttum bitiremedim. ben sana bir dalarim.. tovbe tovbe, insani zorla etik-disina cekiyorlar. neyse dedigim gibi, bir kere kahve icerken film izlemen bir hata senin. hic kahve film izlerken seni unutuyor mu kardesim? ne zaman elini atsan orda seni bekliyor.

5-) kahve asla, asla, asla, ama asla ha bir de asla, lavaboya, cope dokulmez. bir esseklik edip soguttuysan eger onu alir eline o haliyle icersin, ustunden soguk havada 10 saat gecmis olsa da fark etmez.

6-) bu madde gelin adayi hanimkizlarimiz icin. bakin gencler, biliyorum cok komik geliyordur size damadin aldigi ilk yudumla kahveyi puskurtemeden yutmasi falan amma ve lakin bu kahveye biber atma seysi cok yanlis bir hareket. cay olsa bir itirazim olmaz. ayni sekilde ihlamur, adacayi falan da yapabilirsiniz. hatta rengi tutsun derseniz kusburnu var. ama kahvelerimizden uzak durun. yoksa elimde buyuk bir silahla* kapiniza dayanirim bilesiniz.

not: sabah kahvesini de normalin birbucuk iki kati demli yapmak lazim, ona gore.

Yorumlar