Sonbahar ile Başlayan Kahve mevsimi

Evet şiddetli yağmurla beraber kırılan sıcaklar ile sonbahar ben geldim demekte. Hafiften ürperten rüzgarla uçuşan sarı-turuncu tonlarında yapraklar falan yazın hareketinin yerini yavaş yavaş durgunluğa bırakması, ben seviyorum sonbaharı. Ama her şeyden önce sonbaharı yaz sıcağından dolayı hakkını vererek içemediğim kahvelerime kavuştuğum için seviyorum. Türkiye'de ise geçmişinden gelen kahve kültürünün yanı sıra Avrupa menşeili kahve zincirlerinin gelmesiyle seçenekler kahve-severler için oldukça güzelleşmekte. Kahve, kimi zaman tam uyanılamayan sabahların yardımcısı kimi zaman bir filmin yanınızdaki keyif veren ortağı kimi zamanda arkadaşla muhabbet etmenin bahanesi. Ama şimdi hangi kahvecide hangi kahve içmeli ? yada kendimiz mi yapmalı ?

Şimdi şahsi favorim Starbuck's' dır; ama işte yoğun saatlerde hoş olmayan kahvelerde gelebilme ihtimali var. Yine de standartları bellidir ve o kadar da ne içeceğim süprizi yaşatmazlar insana. Hele o Christmas dönemi çıkarttıkları Toffee Nut Latte'lerini gerçekten artık özlemle beklemekteyim. Bir de işte statü sembolü gibi görünmese de daha rahat etsek diye düşünmüyor da değilim ki zaten statü sembolü olmasını anlamış değilim.
Ortalama herhangi bir cafe'de kahve istediğinizde gelecek olan 20 gr nescafe'li suya minimum 3 lira ödeyen insanların çekirdekten çekilen 450 ml yakın kahveye(Misto) 4-5 lira olduğu için pahalı, con con işi falan demesini anlamıyorum. Bir de kahve aksesuarları oldukça şık olmasına rağmen muadillerine göre pahalı olmasına rağmen hak etmekteler koyulan fiyatları. Tek dezavantajı yedek parçalarının olmaması kırılan bir kapak için termosumu çöpe atmayı pek mantıklı bulmamaktayım ama sanırım buna da bir çözüm bulurlar yakında. Evde içmek için satılan çekirdek kahveleri ise henüz makinem olmadığı için denemedim ama güzel sanırım. Sol tarafta olan kutucuklara gösterdiğiniz ilgi ve tıklama ile kahve makinesinin arasında doğru ve güzel bir orantı var :)

Gloria Jeans bence kahveleri ortalama olmasına rağmen fiyatlarını yüksek bulmaktayım. Gerçi bunun güzel yanı  daha rahat bir ortam sunması. Bulunduğu lokasyonlarda alternatiflerinin daha iyi olmasından dolayı tenha olduğundan sessiz bir ortam aradığınızda paraya da kıyabilecekseniz gönül rahatlığıyla gidebilirsiniz. Bahçelerini kış bahçesi de yapacaklarını duymuştum merakla bekliyorum. Onun dışında kahvelerini oldukça süslemekteler. Benim gibi sade seven bir insan için hoş olmasa da gösterişi seven insanlar için göz doyurucu olduğu kesin. Aksesuarlarından almadım ama mug ları ve termosları hoş gözükmekte. Alan okuyucular varsa yorumlarını bekliyorum..

Türk kahve zinciri Kahve Dünyası...
Açıkcası herkesin dilinde olduğu gibi kesinlikle çikolata dünyası olmalıydılar. Kahve kaliteleri kesinlikle ve kesinlikle şubeye göre değişmekte. Değişen tatta rezalet ile kötü arası ama çikolataları konusunda bir isviçre ekolü olabilirler. Sadece çikolataları yüzünden uğramaktayım kendilerine yoksa gerçekten yolum düşmeyecek. Bir de tek kullanımlık poşet kahveleri nescafe'den güzel olduğundan dolayı çoklu alımlarına kupa vb. eşantiyon hediyeleri ile düşünülebilecek bir alternatif olmaktalar. Ama sabah metro,tranvay larda olması ile işe-okula giderken evden çıkmadan içmediyseniz ayılmak için güzel bir seçenek olmaktalar. Tabi o kalabalıkta kendinizi yada yakınlarınızdakileri yakmadan içebilirseniz. :))

Lavazza ise öncelikle kahve makinelerine tanıdım kendilerini ve yaptıkları işte oldukça kalitelilerdi. Kendilerinden sadece beşiktaş'ta gördüm daha hiç denemedim ama okuduğum kadarıyla gidenler sadece wireless hizmetinden dolayı gitmektelermiş. Okuduğuma göre de şubeleri arası fiyat farkı olmaktaymış. Denediğim zaman tecrübelerimi yazarım buraya ve son olarak aslında kahveci sayılmama olasılığı olan firmaya geçicek olursak;

Tchibo
Bir tarafta banyo süngeri satarken diğer yanda kahve satan garip bir yer. Burası da şube şube hatta çalışan çalışan kahve kalitesi değişmekte olan yerlerden. Bir de caffisimo diye bir aletleri var 189 liraya espresso makinasıymış ve buhar aparatı bile var. Bu aralar kampanyalı take-away filtre kahvesiyle beni gönlümden ve cebimden vurmuştur. ( 1 lira olunca günde 4-5 bardak gitmekte) . Granül kahve alabileceğiniz gibi çekirdek kahve de alabilmek mümkün. Ayrıca kataloglarında kahveleri yoğunluk,aroma,sertlik gibi kıstaslarla ayırmaları müşteri için oldukça güzel bir uygulama olmuş. Kısacası için içirtin. Kahve yanı ürünleri konusunda kalite bakımında starbucks ile yarışırken fiyat konusunda ise rakipsizdir. Tatlıları ise starbuckstan bazen iyidir bazen değildir ama haftalık kahve&tatlı kampanyaları ile bu açıklarını kurnazlıkla kapatırlar.

Caffe Nero

Açıkcası kahvesinden önce tüm şubelerinin lokasyonlarına hastayım. Gerek bebek,moda,bostancı olsun gerek nişantaşı,beşiktaş. İlla ya güzel manzara sunuyorlar yada yolunuzun üstünde pratik bir yerde oluyorlar. Kahvelerine gelirsek Starbucks kadar iyiler hatta yer yer daha iyiler ama çoğalmaları lazım. Promosyonları güzel kahve yanı yiyecekleri güzel. Ama en güzel yanı az bilindiğinden görgüsüzler pek dolusmamakta Caffe Nero'ya. Kısacası yolunuz düşerse çekinmeden gidin tadını çıkarın



Son olarak herkese tavsiyem İstanbul'da sonbaharda kahve içmek için akşamüstüne doğru Nuruosmaniye(Çemberlitaş) de dışarıda oturup kahve içmektir.

Deneyin neden tavsiye ettiğimi anlayacaksınız...

Yorumlar