Trending Topics

Survivor Taner , BTK , ÖSYM , Nihat Doğan, Okan Bayülgen....

Şimdiden istatisliklerimde +1000 hit falan görür gibiyim :))) neyse konu tam olarak bu isimler değil ; asıl mesele trending topics olayı.

Şimdi twitter'dan aşina olduğunuz trending topic ler çoğu zaman genel ülke gündeminden farklı olarak anlık olaylara verilen tepkilerin yer aldığı kanallar.

Neden trending topic konusunu yazdığıma gelince youtube,twitter etc. sosyal medya mecralarında gündemde olmak artık ticari bir imge , bir hedef olduğu için markaların bu yola oldukça çok başvurmaları.

Son örnek olarak THY'nin Okan Bayülgen ve Alamet-i Farika ortaklığına yaptırdığı söylenen evlenme teklifini gösterebiliriz. Bu şekilde sosyal medya'da göz önünde olarak  -ki şu an benim yazmam bile reklama girebilir (canım bi izmir gidiş-dönüş biletine tavım thy'ye duyurulur) -  pozitif müşteri algısını sürdürme politikası izlenmeye çalışılıyorda acaba işe yarıyor mu ?

Bu tarz reklamlara Viral reklamlarda denmekte ; müşteri algısı olarak reklam olduğu anlaşılana kadar etkisi çok iyiyken reklam olduğu ortaya çıkınca rüzgar tersine esebilmekte malesef. Markaların bıçak gibi keskin ipte cambazlık yapmalarına neden olmaktadır bence.

İlk yazdığım yazı gibi yayın-içi reklamlar varken viral reklam özellikle Türkiye'de marka için oldukça tehlikeli olabilmekte; çünkü insanlar gerçek sandıkları o şeyi kendileri de inanarak yayıyor ama ondan sonra reklam olduğu ortaya çıkınca bir hayal kırıklığı,kullanılmışlık hissi ve markadan soğuma gerçekleşiyor. (Bu sonuca özellikle THY-Evlenme teklifi videosundan sonra yapılan yorumlardan ulaştım)

Şimdi Türkiye'de viral reklamcılık sektör olarak büyüyor ama gelecekte yükselişinden daha hızlı çökeceğini öngörmekteyim. Trending Topic olmak isteyen markalar bence kendilerine uygun marka elçileriyle çok daha iyi sonuçlar alabilirler.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
okumadım özet geç piç
Adsız dedi ki…
Selamlar
Ben internete girmek icin internet explorer kullanmaktayim. Ancak internet explorerda birden cok sayfa actigimda firefox cokmekte. Bu tarz bir problemle karsilasan arkadaslar varsa ve bana yardimci olurlarsa cok sevinirim.
saolun...
Adsız dedi ki…
Yardim Lütfen
Ben internete girmek icin internet explorer kullanmaktayim. Ancak firefoxda birden cok sayfa actigimda firefox cokmekte. Bu tarz bir problemle karsilasan arkadaslar varsa ve bana yardimci olurlarsa cok sevinirim.
saolun...
Adsız dedi ki…
merhaba
Siteniz oldukça bilgilendirici ve basarili bir site. Sitenizi google readera ekliyorum. Firsat buldukça soru ve cevaplar ile sitenize katkida bulunmaya çalisacagim.
Adsız dedi ki…
Merhabalar arkadaslar
Web Sayfaniz oldukça yararli bilgiler içeriyor. Siteniz google reader’a ekledim vakit buldukça takip etmeye çalisacagim. Soru ve cevaplarla siteye katkida bulunmak isterim.

Kolay gelsin...
Adsız dedi ki…
Merhabalar arkadaslar
Ben internete girmek icin firefox kullanmaktayim. Ancak internet explorerda birden cok sayfa actigimda firefox cokmekte. Bu tarz bir problemle karsilasan arkadaslar varsa ve bana yardimci olurlarsa cok sevinirim.
iyi gunler...
Adsız dedi ki…
Merhabalar arkadaslar
Ben internete girmek icin firefox kullanmaktayim. Ancak firefoxda birden cok sayfa actigimda firefox cokmekte. Bu tarz bir problemle karsilasan arkadaslar varsa ve bana yardimci olurlarsa cok sevinirim.
saygilarimla...
Adsız dedi ki…
Selamlar
Bu platform oldukça yararli bilgiler içeriyor. Siteniz google reader’a ekledim vakit buldukça takip etmeye çalisacagim. Soru ve cevaplarla siteye katkida bulunmak isterim.

Iyi günler dilerim...